Cu mult timp înaine să existe sistemele GPS pe care le știm noi astăzi, lucrurile stăteau un pic altfel!
În secolul 19 nu se punea problema când plecai la drum lung, să te bazezi pe un GPS 🗺️ să te ducă la destinație, pentru că nu exista încă. Hărțile clasice printate pe hârtie reprezentau singura modalitate de navigație ușoară și accesibilă publicului larg.
Până când în 1927 o companie din Marea Britanie a creat „Plus Four Wristlet Route Indicator", un aparat în formă de ceas ⌚, format din doua role cu hărți în miniatură pe care le puteai derula și un ecran de plastic pentru afișaj. El a fost creat inițial cu scopul de a le oferi șoferilor o modalitate mai rapidă și comodă de a urmări un traseu fără nevoia de a trage pe dreapta la fiecare cotitură pentru a verifica traseul.
Acest „device" era vândut la pachet cu 20 de mici role 📜 cu hărți ce te puteau ghida pe cele mai frecventate rute de la momentul respectiv, dar desigur că erau și neajunsuri ale acestui sistem, spre exemplu:
- Existau un număr limitat de trasee pe care le puteai urmări.
- Puteai să navighezi doar de la sud spre nord și invers, harta derulându-se doar pe verticală.
- Când rola ajungea la capăt, trebuia schimbată pentru a derula în continuare traseul.
Mie mi se pare foarte tare ca cineva s-a gândit la o astfel de soluție și a pus-o și în practică chiar dacă tehnologia de la vremea respectivă nu permitea prea multă inovație. Eu unul chiar aș fi tentat sa fac rost de un astfel de ceas pentru a simți pe pielea mea, diferența dintre harta clasică, aparatul ăsta și GPS-ul de pe telefon.
Cred că ar fi o experiență interesantă... asta în cazul în care mai găsesc intacte rutele de pe vremuri și fără prea multe modificări. Tu ce părere ai, ți-ar plăcea un ceas ⌚ din ăsta?