💧 GISWater - mai mult decât un simplu plugin QGIS

Proiectul GISWater prezentat în cadrul QGIS Open Day.

💧 GISWater - mai mult decât un simplu plugin QGIS

Condițiile actuale sanitare, determinate de apariția și evoluția pandemiei la nivel mondial au avut, în mod evident, o influență majoră și asupra desfășurării multor evenimente consacrate din lumea Open Source, cum ar fi celebrele QGIS Hackfests, ultima manifestare de amploare realizată fiind cea de la București din 2019, care s-a desfășurat în paralel cu FOSS4G 2019.

Totuși, comunitatea a continuat această tradiție, apărând, ca în multe alte domenii, evenimente online, lunare în cazul QGIS, care continuă să întrețină dialogul specialiștilor din lumea QGIS. Astfel, așa cum se poate vedea în cadrul QGIS Open Day, din august 2020, în ultima vineri a fiecărei luni, se organizează o întâlnire virtuală informală pentru a menține în actualitate fenomenul QGIS, a documenta, discuta și, în general, a menține active căile de comunicare în cadrul minunatei comunități QGIS. Pentru fiecare astfel de eveniment agenda depinde de poziția celor din comunitate privind anumite teme de interes, prezentările fiind susținute de reprezentanți importanți din lumea dezvoltatorilor Open Source.

În luna mai, mai exact în data de 28.05.2021, în cadrul suitei de evenimente de succes QGIS Open Day, s-a desfășurat QGIS Cutting Edge, dedicat ca de obicei prezentării unor lucruri noi, unice și de-a dreptul uimitoare care pot fi realizate cu ajutorul platformei Open Source QGIS.

Parcurgând programul, prezentat în detaliu pe pagina de GitHub, am regăsit un subiect extrem de interesant, GISWater – un plugin QGIS pentru managementul rețelelor de apă, o prezentare făcută de către Xavier TorretPartner Director și Albert BofillGIS Project Manager, în cadrul companiei spaniole BGEO - Open GIS and Water Solutions, care face parte și din Giswater Association, organizație care, de altfel, a promovat și ea evenimentul.

Giswater este un proiect software consacrat, deschis încă din anul 2014, cu scopul de a asigura comunicarea facilă între orice produs software de simulare în domeniul apei, prin intermediul oricărei baze de date spațiale, cu orice sistem GIS. Prezentările și discuțiile purtate cu cei doi experți pe tema folosirii acestui plugin pentru managementul rețelelor de apă, pot să fie vizionate pe Youtube Live Stream Link.

În cadrul prezentării s-a realizat și un istoric al evoluției GISWater de la un simplu plugin dezvoltat începând din 2014, inițial de un colectiv de specialiști ai Facultății de Inginerie Civilă din cadrul Universității Politehnice a Cataloniei din Barcelona și până la actualele posibilități oferite la nivelul versiunii curente a GISWater. Produsul face și în prezent parte din familia de software Open Souce, beneficiind de o licență deschisă GNU-GPL 3.

Conform celor prezentate, GisWater este o aplicație Open Source utilizată pentru gestionarea și exploatarea elementelor de infrastructură hidraulică atât pentru rețelele de alimentare cu apă potabilă cât și pentru rețelele de canalizare. Aplicația folosește baza de date aferentă sistemului informatic GIS. Astfel, GisWater dă senzația că acționează ca un driver care conectează baza de date spațială, cu instrumentele utilizate pentru analiză hidraulică, permițând asigurarea unui management global în raport cu modelele de alimentare cu apă potabilă și cele de canalizare urbană.

Pentru a realiza un mediu integrat performant, baza de date centrală, unde sunt stocate toate informațiile și marea majoritate a funcționalităților proiectului GISWater, este o bază de date PostgreSQL, la care se adaugă pentru elementele geospațiale, regulile, relațiile între aceste componente, extensia PostGIS, respectiv suita de aplicații QGIS. Referitor la soluția de modelare hidraulică pentru rețelele de apă potabilă și cele de canalizare, produsele software utilizate sunt tot din lumea Open Source, și anume, EPANET pentru rețele de alimentare cu apă și EPA SWMM pentru rețele de canalizare.

Punctul central al proiectului (Baza de date GIS) permite, totodată, și conectarea cu sistemul SCADA, realizându-se astfel actualizarea în timp real cu informațiile care provin direct din elementele fizice ale rețelelor. În acest fel, GisWater se comportă cu succes ca un sistem global de management care permite utilizatorilor să lucreze întotdeauna cu date actualizate automat.

Utilizarea Giswater este posibilă atât din clientul de QGIS, ca și plugin instalat, dar există și posibilitatea de a lucra în mediul web și mobile. Funcționalitatea este separată de componentele utilizate în QGIS desktop și se configurează la cerere, necesitând configurări specifice ale mediului de lucru.

Referitor la disponibillitatea componentelor software necesare unei implementări, precum și a documentațiilor aferente, acestea sunt disponibile pe GitHub - giswater_dbmodel, respectiv giswater_qgis_plugin, dar și pe site-ul Giswater Association în zona de download, existând aici și link-uri pentru celelalte elemente de infrastructură software necesare pentru implementarea soluției – QGIS, PostgreSQL, PostGIS, EPANET, EPPA SWMM.

Analizând cele prezentate, precum și informațiile publice și comerciale disponibile, am constatat că proiectul, cu o vechime de 7 ani, apărut și dezvoltat în lumea Open Spurce, a ajuns la maturitate, fiind utilizat în implementări la nivelul mai multor țări și oferind utilități multiple, beneficiarii finali fiind de ordinul milioanelor. Iată cum instrumente dezvoltate în lumea Open Source au fost preluate cu succes, dezvoltate în continuare și integrate, rezultând o implementare deschisă, care s-a constituit într-o afacere de succes pentru antreprenorii implicați.

Subiectul ar fi de interes și la nivelul proiectelor ce se implementează în România și unde efortul pentru modelarea hidraulică se concentrează mai mult pe achiziția unor suite software proprietar extrem de costisitoare, legate eventual de soluții GIS, SCADA, etc tot proprietare, și atât. În aceste situații nu se pune problema integrării sau a unor dezvoltări facile, toată infrastructura software fiind proprietar și implementarea fiind de fapt o interconectare de blackbox-uri. Eventualele funcționalități extinse necesare beneficiarului urmează să apară la o nouă versiune de produs sau, acolo unde în rare situații, există posibilitatea comandării la cerere a acestora, cu costuri considerabile.

Pentru a nu neglija efortul unor specialiști români, precizăm că există și la noi, în cadrul proiectelor implementate, încercări de a trece, chiar și parțial, spre soluții Open Source, care sunt funcționale, dar nefiind suficient înțelese și sprijinite, nu au ajuns la nivelul de integrare și productivitate cu cel din prezentările de care aminteam anterior.

Ca urmare, considerăm că soluții de tipul GisWater își găsesc o bună utilitate în cadrul implementărilor de la noi pentru operatorii din domeniul utilităților publice și principiul unor astfel de integrări reprezintă o cale, dacă nu de urmat obligatoriu, măcar de analizat, pentru toți dezvoltatorii de sisteme de management din aceste domenii.

Sursa celor prezentate mai sus o reprezintă informații publice disponibile pe: GitHub, Youtube, Giswater Association, BGEO - Open GIS and Water Solutions.


Share Tweet Send
0 Comentarii
Se încarcă...
You've successfully subscribed to
Great! Next, complete checkout for full access to
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.