⚠️ Eroare la instalarea QGIS-ului (FIX)

Învață cum să rezolvi erorile de DLL din QGIS, odată pentru totdeauna. „Error loading QGIS. Could not load qgis_app.dll".

⚠️ Eroare la instalarea QGIS-ului (FIX)

Unul din cele mai des întâlnite mesaje de eroare, atunci când instalăm QGIS pe un calculator cu Windows, este cel referitor la imposibilitatea încărcării fișierului qgis_app.dll. Internetul este plin de sfaturi referitoare la ocolirea acestei probleme: unii recomandă înlocuirea Windows-ului cu Linux, alții sugerează renunțarea la QGIS și folosirea unei aplicații alternative... Evident, există și abordări profesioniste, dar majoritatea modalităților de rezolvare sugerează investigații cu programe de genul Dependency Walker urmate de recompilarea codului, operațiuni complexe care nu sunt la îndemâna oricărui utilizator.

Totuși, cum putem acționa atunci când o anumită versiune de QGIS refuză să se deschidă în Windows, când eroarea a fost raportată dezvoltatorilor iar noi nu dorim să așteptăm până la publicarea unei corecții? Ei bine, putem încerca să găsim o soluție pe cont propriu!

Faptul că la momentul scrierii acestui articol versiunea master de QGIS 64 bits, cu codul reviziei a825b5af35, are dificultăți la rularea în Windows, creează oportunitatea (cel puțin până la momentul remedierii) de a (re)vedea o veche eroare și de a identifica noi căi de ocolire a acesteia.

Cuvinte cheie: qgis_app.dll, OSGeo4W64, OSGeo4W

Introducere

Eroarea în cauză se prezintă astfel:

Dacă ne luăm strict după mesajul afișat în fereastră vom merge pe un drum înfundat.

În realitate, mesajul ar fi trebuit să arate cam așa: "Nu s-a putut încărca qgis_app.dll întrucât lipsește (cel puțin) un alt fișier dll, iar dacă veți verifica corectitudinea căilor din c:\OSGeo4W64\bin\qgis-dev-bin.env nu veți face altceva decât să irosiți timpul".

O dată ce v-am spus cum ar fi trebuit să arate mesajul de eroare, întrezărim cu ușurință pașii pe care îi avem de făcut:

  • Identificarea fișierelor lipsă
  • Obținerea lor
  • Copierea lor din c:\OSGeoW\bin în c:\OSGeoW64\bin

1. Identificarea fișier(elor) lipsă

1.1. Pe cei care vor să experimenteze "pe propria piele" dificultățile instalării și remedierii problemelor de funcționare ale versiunii master în cauză, îi rog să procedeze așa cum indică Tudor Bărăscu în articolul Cum se instalează QGIS și Postgis în mod profesionist pe Windows și să opteze pentru instalarea online OSGeo4W (64 biți). În fereastra aplicației, se va selecta pachetul qgis-dev:

1.2. Identificarea fișierelor dll care lipsesc este trivială: pe parcursul instalării versiunii qgis-dev ar trebui să sesizați, cel puțin unul din următoarele mesaje de eroare:

La terminarea instalării suntem anunțați că totul s-a încheiat cu succes, lucru care, evident, nu este adevărat, atât timp cât la lansarea în execuție a fișierelor qgis-dev.bat sau qgis-dev-bin.exe ne întâmpină mesajul de eroare "Could not load qgis_app.dll".

2. Obținerea fișier(elor) lipsă

2.1. Pe bună dreptate, suntem tentați să căutăm fișierele lipsă chiar în kitul de instalare. Însă, deși suntem pe aproape, nu vom găsi aici fișierele necesare.

2.2. Din fericire, mai există un pachet de instalare online, cel de testare, la care vom apela cu încredere.

Țineți cont că acest kit efectuează instalarea în folderul c:\OSGeo4W, diferit de cel în care se află versiunea master (c:\OSGeo4W64). Întrucât avem nevoie doar de câteva fișiere dll, vom urma aceeași pași de instalare ca și în cazul utilizării kitului standard, dar la momentul selectării pachetelor vom opta numai pentru freetype, gdal303-runtime, proj80-runtime și zlib.

3. Copierea fișier(elor) din c:\OSGeoW\bin în c:\OSGeoW64\bin

După terminarea instalării, din puzderia de fișiere aflate în folderul c:\OSGeo4W\bin\ selectăm cele cinci dll-uri de care avem nevoie: gdal303.dll, proj_8_0.dll, freetype.dll, libexpat.dll și zlib.dll, pe care le copiem în c:\OSGeo4W64\bin\:

La acest moment, trebuie să reluăm instalarea versiunii master de QGIS. Vom renunța la kitul de testare si vom repeta operațiunile de la punctul 1.1.

La final, după ce instalarea a decurs fără erori, versiunea de QGIS mult dorită se deschide în toată splendoarea ei:

Concluzii

Trebuie precizat faptul că puțini utilizatori vor alege să folosească versiuni master de QGIS în lucrul de zi cu zi; de altfel, acest lucru este complet nerecomandat. Însă, pentru a vedea "la lucru" ultima traducere și pentru a testa cele mai noi funcționalități, apelăm la aceste variante, care sunt actualizate (aproape) în fiecare noapte.

Și care alt moment este mai bun pentru a instala un master dacă nu acum, când există șansa de a ne confrunta cu o eroare infamă?

Acest articol nu prezintă o metodă de rezolvare universală pentru problema lipsei fișierului qgis_app.dll. Cu toate acestea, deși soluția arătată se pretează doar versiunii specificate mai sus, cu siguranță, ea va putea fi adaptată cu ușurință de către majoritatea utilizatorilor, și pentru viitoarele cazuri.

Totodată, această abordare completează, cu noi valențe, încercările anterioare ale autorului, de a rezolva probleme similare. A se vedea în acest sens:

Error loading QGIS
QGIS Desktop 2.2.0 - program does not start
Downloading latest version of QGIS?


Share Tweet Send
0 Comentarii
Se încarcă...
You've successfully subscribed to
Great! Next, complete checkout for full access to
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.