💥 Evidențierea Entităților (Flash Feature) în QGIS

Află cum poți evidenția elemente în QGIS pe care tu vrei să le prezinți.

💥 Evidențierea Entităților (Flash Feature) în QGIS

Din multitudinea de caracteristici enumerate în Jurnalul schimbărilor pentru QGIS 3.0, am extras pentru acest articol prezentarea unei noi funcționalități a aplicației QGIS 3, menită să faciliteze identificarea pe hartă a entităților spațiale.

Cuvinte cheie: evidențiere, flash, identificare

Cerințe prealabile

Pentru testare am folosit Limitele Poligonale ale Județelor din România, unul din seturile de date vectoriale disponibile spre descărcare pe pagina http://www.geo-spatial.org/download/romania-seturi-vectoriale. De asemenea, se va utiliza QGIS versiunea 3.0 sau mai recentă.

1. Evidențierea rapidă a unei entități

Indiferent cât de extinsă este selecția executată asupra unui strat vectorial, prin metoda expusă în imaginea de mai jos veți putea realiza evidențierea individuală a entităților. În acest sens, mai întâi trebuie să vă asigurați că este selectat stratul entităților vizate, în cazul de față ro_județe_poligon. După deschiderea tabelei de atribute (prin apăsarea tastei F6), este suficient să efectuați un clic cu butonul drept al mouse-ului pe rândul care vă interesează și apoi să alegeți din meniul contextual opțiunea de Evidențiere a entității.
sel_01

2. Evidențierea entităților selectate în funcție de o valoare

Pentru o evidențiere multiplă a entităților, vom apela la deschiderea ferestrei de Selectare în Funcție de o Valoare. Acest lucru se poate face dacă la pasul anterior se apasă tasta F3 în loc de F6. După deschiderea ferestrei urmați pașii din imaginea următoare:
sel_02-1

Concluzii

Este îmbucurătoare apariția unui nou instrument, care vine să îmbogățească ergonomia lucrului cu entitățile straturilor vectoriale.


Share Tweet Send
0 Comentarii
Se încarcă...
You've successfully subscribed to
Great! Next, complete checkout for full access to
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.