Din multitudinea de caracteristici enumerate în Jurnalul schimbărilor pentru QGIS 3.0, am extras pentru acest articol prezentarea unei noi funcționalități a aplicației QGIS 3, menită să faciliteze identificarea pe hartă a entităților spațiale.

Cuvinte cheie: evidențiere, flash, identificare

Cerințe prealabile

Pentru testare am folosit Limitele Poligonale ale Județelor din România, unul din seturile de date vectoriale disponibile spre descărcare pe pagina http://www.geo-spatial.org/download/romania-seturi-vectoriale. De asemenea, se va utiliza QGIS versiunea 3.0 sau mai recentă.

1. Evidențierea rapidă a unei entități

Indiferent cât de extinsă este selecția executată asupra unui strat vectorial, prin metoda expusă în imaginea de mai jos veți putea realiza evidențierea individuală a entităților. În acest sens, mai întâi trebuie să vă asigurați că este selectat stratul entităților vizate, în cazul de față ro_județe_poligon. După deschiderea tabelei de atribute (prin apăsarea tastei F6), este suficient să efectuați un clic cu butonul drept al mouse-ului pe rândul care vă interesează și apoi să alegeți din meniul contextual opțiunea de Evidențiere a entității.

2. Evidențierea entităților selectate în funcție de o valoare

Pentru o evidențiere multiplă a entităților, vom apela la deschiderea ferestrei de Selectare în Funcție de o Valoare. Acest lucru se poate face dacă la pasul anterior se apasă tasta F3 în loc de F6. După deschiderea ferestrei urmați pașii din imaginea următoare:

Concluzii

Este îmbucurătoare apariția unui nou instrument, care vine să îmbogățească ergonomia lucrului cu entitățile straturilor vectoriale.